Viktigt att lyssna på kollegorna

89706573Välmående människor är produktiva så förutom det medmänskliga i att lyssna på sina kollegor, finns det mycket företaget kan vinna genom att erbjuda ett empatiskt öra.

Arbetsmiljö

Det är otroligt viktigt att människor trivs på sitt arbete och arbetsmiljön är en viktig aspekt av detta. Att sitta i en tråkig och kommunalgrå box omgiven av oväsen ger inte mycket arbetsro och det är svårt att vara produktiv i sådana förhållanden.

Genom att göra små ändringar i inredning och ljudnivå kan man uppnå en rejäl skillnad på kort tid. Många människor mår till exempel bra av gröna växter, bland annat eftersom de fräschar upp inomhusluften som ofta är torr, så det kan vara en bra idé att placera ut dessa lite här och var. De utgör också en färgklick i ett annars monotont kontor vilket alltid är uppskattat.

Det är också populärt att installera ett akvarium på arbetsplatsen. Akvariet har dels ett mjukt och avslappnande sken, dels är det väldigt rogivande att se fiskarna simma omkring och även själva ljudet från ett akvarium kan ha avslappnande inverkan.

Någonting annat som är viktigt är att se till att inomhusluften håller hög kvalitet. Den får inte vara för stillastående eller torr då det leder till ett otrevligt klimat och torra slemhinnor. För astmatiker kan det rentav vara farligt med dålig luft. Man bör också tänka på att minimera irriterande ljud från luftkonditionering och andra maskiner, och det kan göras med hjälp av avskiljningsväggar eller större växter som agerar ljuddämpare.

Mobbning på jobbet

Tyvärr slutar inte människor mobba i vuxen ålder utan det sker även på arbetsplatser. Som ledare är det jätteviktigt att man alltid har ögon och öron öppna och agerar om någon blir felbehandlad. Det kan till exempel röra sig om kommentarer om en anställds kön, utseende eller åsikter och det är viktigt att markera att sådant inte tolereras. Man bör ha i åtanke att mobbningen många gånger inte sker medvetet utan det kan röra sig om tanklösa kommentarer, och ett allvarligt samtal med den kränkande personen brukar vara tillräckligt för att förbättra situationen.